TR   EN   DE   AR   BG   RU   FR   ES
Sosyal Medya
+90 328 802 2288
+90 414 357 5551
Pzt - Cum
09:00 - 18:00
info@novasteelmetal.com

Çatı GES Konstrüksiyon Yapının Önemi

Çatı GES sistemlerinde en önemli ekipmanlardan bir tanesi konstrüksiyon sistemleridir.

Çatı GES Sistemlerinde Konstrüksiyon Yapısının Önemi

Çatı GES sistemlerinde en önemli ekipmanlardan bir tanesi konstrüksiyon sistemleridir. Güneş enerjisi sistemine yaptığınız yatırımı taşıyan, güvenli bir şekilde idame eden ve uzun yıllar kullanılabilmesini sağlayan temel yapı taşıdır. Çatı üzerinde kurulacak güneş enerjisi sistemlerinde konstrüksiyon sistemleri ne kadar sağlamsa, yaptığınız yatırımın bir o kadar güvende olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle kurulum yapılacak çatı sistemlerinde mutlaka doğru konstrüksiyon tercih edilmeli, doğru hesaplamalar yapılmalı ve buna yönelik kurulum gerçekleştirilmelidir. Kurulacak konstrüksiyon yapısı uzun yıllar dayanıklılık gösterecek, çevre koşullarına karşı yüksek mukavemet değerine sahip biçimde imal edilmelidir.

Yatırımınız Güvende mi?

Günümüzde projelendirilen güneş enerjisi santrallerinde konstrüksiyon yapılarına yeterli önem veriliyor mu? sorusunun yanıtı biraz karışık. Birçok yatırımcı GES sistemlerinde panel, inverter gibi temel yapı taşlarına yüksek önem verirken tüm bu yatırımı taşıyacak konstrüksiyon sistemlerine yeterli hassasiyeti göstermiyor. Bu durumu bina inşaatlarındaki temel ile kıyaslamak doğru bir yaklaşım olacaktır. Kurduğunuz altyapı ne kadar güvenilir ve sağlam olursa üzerinde konumlandıracağınız sistemde bir o kadar dayanıklı olacaktır. Konstrüksiyon kurulumlarında yapılacak minimal hatalarda bile tesiste büyük zararlar oluşabilir, geri dönülemez sorunlar meydana gelebilir. Bu durum güneş enerjisi santrallerinin tümünde geçerli olmak üzere özellikle Çatı GES Konstrüksiyon sistemlerinde ciddi önem arz etmektedir.

Konstrüksiyon Tesislerinizin Ayaklarıdır

Konstüksiyon sistemleri güneş enerjisi santrallerinizin ayaklarıdır, ayaklarınız ne kadar sağlam yere basarsa bir o kadar güvende olursunuz. Bu anlamda bir güneş enerjisi santrali projelendirilirken mutlaka sismik hesaplar doğru şekilde yapılmalı, çatı yüzeyi ve malzemesi analiz edilmeli, çevresel koşullar göz önünde bulundurulmalı ve buna yönelik konstrüksiyon tasarımı yapılmalıdır. Her iklim veya çatı yüzeyi birbirinden bağımsız olabilir. Bu nedenle her çatıya veya araziye aynı konstrüksiyon yapısını kullanmak başlıca hatalar arasında yer almaktadır. Doğru hesaplamalar ile oluşturulan, imal edilen ve kurulumu gerçekleştirilen konstrüksiyon yapıları uzun yıllar sorunsuz şekilde kullanıldığı gibi tesisteki güven sorununu da ortadan kaldırmaktadır.

GES Kurulumlarında Yapılan Hatalar

Dünya genelinde birçok yeni güneş enerjisi santrali projelendiriliyor ve bu sayı her geçen gün artış gösteriyor. Ancak yapılan projelendirmelerde GES sistem ekipmanları titizlikle seçilirken taşıyıcı konstrüksiyon yapılar ikinci planda bırakılıyor. Unutulmaması gereken önemli konu saha veya çatı üzerinde konumlandırılacak güneş panellerini oluşturulan konstrüksiyon yapısı taşıyacaktır.

Güneş panellerinin bulunduğu zemin ile tek bağlantısı konstrüksiyon sistemidir. Bu nedenle kurulum yapılırken titizlikle seçilen güneş panellerini konstrüksiyon yapının taşıyacağı göz ardı edilmemelidir.

Konstrüksiyon sistemi tercih edilirken verilen düşük fiyata aldanılmamalı, firmanın yaptığı işler & projeler incelenmeli ve buna yönelik karar verilmelidir. Konstrüksiyon sistemleri yapılan hesaplamalar sonucunda en doğru sonuçları verir. Bu durum yakından takip edilmeli ve doğru konstrüksiyon tercihi yapıldığından emin olunmalıdır.

Güneş enerjisi santrali yatırımları minimum 25 yıllık süre içerisinde çalıştırılacağı göz önünde bulundurularak konstrüksiyon sistemi seçilmelidir. Uzun yıllar dayanacak, çevresel koşullara karşı yüksek mukavemet gösterecek hammade ile imal edilmelidir.

Çatı GES kurulumlarında rüzgar faktörü mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Çatı üzerinde konumlandırılan güneş panellerinin güvenliği için zemine sağlam şekilde tutunması ve oluşabilecek doğa olaylarına karşı dayanıklı olması şarttır.

Uygulanacak konstrüksiyon projesinin statik hesapları, etüt raporu oldukça önemli bir konudur. Bu raporlar ve hesaplamalar detaylıca incelenmeli gerekirse revize talep edilmelidir.

GES kurulumlarıda taşıyıcı konstrüksiyon yapıların bir mühendislik ve inşaat projesi olduğu her zaman gündemde olmalıdır.

Birleşme Parçaları ve Montaj

Konstrüksiyon yapısına ek olarak montajda bu durum ile paralel şekilde ilerleyen bir olay örgüsüdür. Tesis omurgasının sağlam bir şekilde oluşturulması ve montajlanması diğer kullanılacak malzemeleride birebir etkileyecektir. Tasarlanan konstrüksiyon yapısının dayanıklı ve doğru hammadde ile mal edilmesi, ardından montajında bir o kadar sağlam şekilde yapılması gerekir. Konstrüksiyon sisteminin sağlamlığı gerçekleştirilecek montaj ile tamamlanır.

Konstrüksiyon sistemlerinin güvenliği ve sağlamlığında diğer bir konu ise bağlantı aparatlarıdır. Konstrüksiyon yapısının bağlantısında kullanılacak yardımcı elemanlar, civatalar mutlaka inox özellikte olmalıdır. İnox civata ve elemanlar paslanmaz özelliğe sahiptir ve uzun yıllar sorunsuz şekilde dayanıklılığını koruyabilir.

Doğa şartları nedeniyle bağlantı elemanlarında oluşabilecek paslanma ve deformeler tesisin güvenliğini ve yatırımınızı tehlikeye atar. Bu nedenle konstrüksiyon yapısı, montajı ve kullanılacak bağlantı elemanları titizlikle seçilmelidir.

Konstrüksiyon Projesinde Doğru Süreç Nedir?

Çatı GES Konstrüksiyon sistemlerinin projelendirmesini 3 adım ile sadeleştirebiliriz. Bu adımların tümü birbirinine bağlı olmakla birlikte doğru şekilde yönetildiğinde ortaya uzun yıllar dayanacak ve yatırımınızı güvenle taşıyacak bir konstrüksiyon sistemi çıkmaktadır.

Projelendirme: Kurulacak sistemin projelendirmesine öncelikle statik hesaplamalar yapılarak başlanmalıdır. Bu aşamada birçok veriye ihtiyaç duyulur. İhtiyaç duyulan veriler bir araya getirilir ve kurulum yapılacak çatı alanının statik hesaplaması yapılır. Statik hesaplama projelendirme başlangıcında kullanılacak hammadde, kurulabilecek konstrüksiyon yapısı ve diğer unsurlar hakkında bilgi vericidir. Doğru sonuçlar elde edebilmek için öncesinde oluşabilecek riskleri görmek ve projelendirme adımında tüm bu riskleri bertaraf etmek önemlidir.

Üretim: Projelendirme aşaması şekillendikten sonra üretim aşamasına geçilir. Projelendirme aşamasında yapılan statik hesaplamalar üretim aşamasında göz önünde bulundurularak uygun tolerans değerlerinde konstrüksiyon yapısı imal edilir. İmalat aşamasında kalite kontrol, yük kontrol vb. hususlar birebir ölçümlenerek sağlam bir konstrüksiyon yapısı ortaya çıkarılır. Biz Nova Steel ailesi olarak Şanlıurfa ve Osmaniye organize sanayi bölgesinde bulunan fabrikalarımızda ISO 9001, ISO 45001, ISO 50001, ISO 14001 Standartlarına uygun imalat gerçekleştirmekteyiz.

Uygulama: Projelendirmesi ve üretimi tamamlanan konstrüksiyon sistemi işinde uzman ekip tarafından montajlanır. Montaj tüm aşamaların hayata geçirilmesi ve kurulacak tesisin uzun yıllar dayanıklı şekilde devam edebilmesi için titizlikle gerçekleştirilmelidir. Yapılan statik hesaplara uygun şekilde doğru açılar ile montajlanan konstrüksiyon sistemi tüm zorlu koşullara dayanacak ve yüksek mukavemet değerini kaybetmeyecek şekilde konumlandırılır.

Leave a Reply